با توجه به حوادث مهمی که پیرامون خروج منافقین از عراق مطرح شده و نخستین فاز آن در قالب خروج از کمپ اشرف در حال انجام است، گفتوگویی انجام دادیم با سیدمحمدجواد هاشمینژاد، دبیرکل کانون هابیلیان و نظر وی را در این خصوص جویا شدیم.
- آیا انتقال منافقین از کمپ اشرف بهطور کامل انجام خواهد شد؟
حدود 2هزار نفر از اعضای منافقین در کمپ اشرف بهرغم همه کارشکنیهایی که سرکردگان این گروهک در مقابل سازمان ملل و صلیب سرخ جهانی و دولت عراق انجام داد به اردوگاه لیبرتی انتقال داده شدند. هرچند سازمان تلاش بسیار زیادی انجام داد تا از سویی ایران را عامل این انتقال جلوه دهد و از سوی دیگر میان دولت عراق و نهادهای بینالمللی و دولت آمریکا تقابل ایجاد کند اما در نهایت چون منطق این انتقال بر پایه قوانین بینالمللی استوار بود در نهایت منافقین با نهادهای بینالمللی مواجه شدند و در مواردی هم تا مرز درگیری با این سازمانها پیش رفتند و از آنجایی که هیچ پشتوانهای برای خودشان نمیدیدند ناچار به عقبنشینی شدند. چرا که سازمان هیچگاه به تنهایی مطرح نبوده و اگر اقداماتی هم انجام داده، ولو اقدامات خشونتآمیز و جنایتکارانه، به واسطه حمایتهایی بوده که از آن صورت میگرفت. اما اینکه آیا همه اعضای این گروه منتقل خواهند شد یا نه؟ اگر ما با گروهی مخالف و تا حدی منطقی مواجه بودیم شاید میتوانستیم پیشبینیهایی در این زمینه داشته باشیم. اما اکنون با گروهی مواجه هستیم که به راحتی مرتکب قتل و جنایت میشود و سالیان سال سابقه فعالیتهای تروریستی دارد.
گروهی که تعداد زیادی از اعضای آن در سال2003 که یکی از رهبران آنها توسط دولت فرانسه به مدت دو شب بازداشت شده بود در 10شهر اروپایی اقدام به خودسوزی کردند. در همین کمپ اشرف برای اینکه به خواست دولت عراق مبنی بر انتقال تن ندهند، برخی اعضای سازمان را وادار کردند که خودشان را جلوی ماشینهای عراقی بیندازند و از این طریق جو تبلیغاتی و جنجال به راه بیندازند. بنابراین ما با گروهی مواجه هستیم که امکان خلق جنایات و اقدامات وحشیانه دیگری هم برایش متصور است و نمیتوان پیشبینی کرد چه اتفاقی خواهد افتاد. خصوصا که سرکرده منافقین در شهر پاریس هم مکررا از فاجعه انسانی و عدم همکاری حرف میزند و به هر حال این سیگنالها نشان از آن دارد که سازمان قصد ندارد کار را تا انتها به صورت مسالمتآمیز دنبال کند. پیشبینی بنده هم این است که با توجه به اینکه کمپ اشرف جایگاهی است که آثار و اسناد 30سال جنایت منافقین در آن مستتر شده و رهبران و مقامات ارشد منافقین که دستشان به خون ملت ایران و عراق آغشته است و دولتهای عراق و ایران برای آنان پرونده قضایی باز کردهاند، سازمان منافقین به راحتی حاضر به ترک کمپ اشرف نخواهد شد.
- احتمال استقرار منافقین در کشور دیگری در منطقه وجود دارد؟
اگر ما بحث سازمان ملل را همانطور که هست بهطور دقیق مورد بررسی قرار دهیم، میبینیم که با اسکان منافقین در کشور دیگری مواجه نخواهیم بود. اساسا موضوع انتقال اعضا از کمپ اشرف به لیبرتی به خاطر این است که چتر سازمانی به نام مجاهدین روی این افراد گسترده نباشد. سازمان ملل تنها موضوع پناهجویی افراد را مورد بررسی قرار میدهد. آن هم بهطور فردی و مشروط به اینکه افراد از پیشینه و اعمال جنایتکارانه گذشته خود جدا شده باشند. یعنی از عضویت سازمان خارج شوند و این خروج از سازمان مورد تایید و تضمین سازمان صلیب سرخ جهانی قرار بگیرد و بعد کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل کشوری را بیابد که حاضر باشد این فرد را در کشور خودش بپذیرد. بنابراین ما دیگر شاهد تجمع افرادی تحت عنوان سازمان منافقین یا مجاهدین در یک کشور نخواهیم بود و اینکه گفته شود سازمان منافقین در کشور دیگری مستقر میشوند غلط است. تا آنجا که بنده مطلع هستم تا کنون هیچ کشوری آمادگی خودش را برای پذیرش این افراد اعلام نکرده است و شایعاتی هرازچندگاهی مطرح میشود که کشورهایی مانند آذربایجان در منطقه میزبان منافقین خواهند شد نمیتواند صحت داشته باشد.
- ظاهرا منافقین از سازمان ملل درخواست کردهاند که کمپ لیبرتی بهعنوان کمپ پناهندگی مطرح شود؟
خب طبیعتا لیبرتی الان هم کمپ پناهندگی است چون توسط سازمان ملل به همین منظور ایجاد شده اما آنچه منافقین بهدنبال آن هستند و تلاش دارند با فریبکاری آن را ایجاد کنند این است که میگویند شرایط برای زندگی ما در کمپ لیبرتی مهیا نیست و ما اجازه میخواهیم تا با پول خودمان ساختمانهایی را در لیبرتی ایجاد کنیم که بتوانیم شرایط زیستی بهتری در آنجا داشته باشیم. منتها این فریب سازمان منافقین است و همه میدانند که این سازمان چه رفتارهای وحشیانهای حتی با افراد و اعضای خودشان داشته است. بنابراین سازمان بهدنبال ایجاد شرایط بهتر برای زندگی اعضای خودش نیست و میخواهد با فریب افکارعمومی و دولت عراق تحت عناوین حقوق بشری شرایطی را فراهم کند که تحت آن شرایط فرقهگرایی سازمان و شستوشوی مغزی افراد را ادامه دهد و افراد را در شرایطی نگه دارد که هر فرمانی که توسط سازمان داده میشود را بتوانند اجرا کنند. حتی اگر این فرمان یک فرمان بسیاربسیار خطرناک مانند خودسوزی یا درگیری با نیروهای نظامی باشد. به همین دلیل هم نه دولت عراق و نه سازمان ملل تاکنون زیر بار این درخواست نرفتهاند و حتی نماینده آمریکا نیز به صراحت اعلام کرد که کمپ لیبرتی کاملا با شرایط و استانداردهای بینالمللی کمپهای پناهندگی مطابقت دارد.
- اخراج منافقین از کمپ اشرف بر آینده گروهک منافقین چه تاثیری دارد؟
بالاخره تابوی منافقین در کمپ اشرف شکسته شد و همانطور که سران منافقین بارها اعلام کردهاند، کمپ اشرف را ناموس خودشان میدانستند و اساسا دو درگیری عمده را با دولت عراق ایجاد کردند و تلاش کردند کشتهسازی ایجاد شود و حتی برخی اعضای ناراضی خودشان را از پشت سر مورد اصابت گلوله قرار دادند و تلاش کردند تا آن را به دولت عراق نسبت دهند برای اینکه نشان بدهند آنجا را به هر قیمتی حفظ خواهند کرد البته آن موقع آنها خودشان را با دولت عراق درگیر میدانستند و تلاش میکردند جامعه بینالمللی را رودرروی دولت عراق قرار دهند. اما با توجه به اینکه سازمانهای بینالمللی از موضع بحق دولت عراق حمایت کردند این حربه از منافقین گرفته شده. قطعا اگر روند انتقال منافقین از کمپ اشرف به لیبرتی بر اساس قوانین بینالمللی پیش برود و تا انتها دنبال شود منجر به فروپاشی کمپ اشرف بهعنوان مهمترین پایگاه منافقین خواهد شد. اما از سالها قبل سازمان مجاهدین بهدلیل اینکه پیشبینی میکرد که با رفتن صدام روزی خواهد رسید که ملت عراق کشور خودشان را از لوث وجود آنها پاک میکنند، با همکاری سیستم امنیتی کشورهای غربی، پایگاههای متعددی را عمدتا در کشورهای اروپایی ایجاد کردند و بهوسیله مقامات ارشد و هواداران قابل اطمینانتر خودشان فعالیتهایشان را در آنجاها پیگیری میکنند. بنابراین با تخلیه کمپ اشرف ما شاهد فروپاشی منافقین نخواهیم بود اما قطعا تاثیرات عمیقی بر روند فعالیتهای منافقین خواهد گذاشت.
- در صورت انتقال به لیبرتی آیا آمریکا حاضر به پذیرش اعضای این گروهک بهعنوان پناهنده است؟
دولت آمریکا که از چندین سال پیش منافقین را در لیست سازمانهای تروریستی خود قرار داده است، وعده داده اگر منافقین در انتقال مسالمتآمیز به کمپ لیبرتی همکاری داشته باشند، مجددا آنان را مورد بررسی قرار خواهد داد. البته قول قطعی برای خروج از لیست نداده چرا که در قوانین آمریکا اساسا وقتی کسی یا گروهی شهروندان این کشور را به قتل برساند چیزی نیست که بشود از آن چشم پوشی کرد و سازمان منافقین این نقطه سیاه را هم در پرونده خودش دارد. شرایطی که آمریکا گذاشته نشان میدهد که حتی آمریکا هم حاضر به پذیرش اعضای کمپ اشرف در خاک خودش نخواهد شد. در واقع فعلا آمریکا شرط گذاشته تا اول انتقال کامل انجام شود. بعد درخواستهای پناهندگی ارائه شود و آن وقت تازه گفتهاند ممکن است شرایط بعضی از افراد را مورد بررسی قرار دهیم اما قولی ندادهاند.